aparate foto digitale

Acvariul de carantina / tratament

Sectiune informativa oferita de nanoreef.ro - (utilizatorii nu pot posta)

Acvariul de carantina / tratament

Mesajde nanoreef pe 22 Aug 2009 19:25

Plecand de la premiza ca nu exista acvarist, fie el incepator sau avansat, care sa nu se fi confruntat cu diverse probleme cauzate de boli, prin achizitionarea de pesti noi sau ulterior, prin imbolnavirea unora, prin acest material se doreste prevenirea acestor situatii neplacute.

Acvariul de carantina reprezinta un accesoriu foarte important pentru un acvarist responsabil. Scopul carantinanarii este acela de a proteja viata vietuitoarelor unui acvariu de recif, cat si investitia facuta in acestea (si stim cu toti ca nu-i una mica!). De ce sa riscam introducerea parazitilor si a bolilor in acvariu, provenite prin introducerea unor exemplare nou achizitionate sau de ce sa lasam un peste bolnav sa-i infecteze si pe ceilalti, cand putem foarte bine evita aceste potentiale dar si iminente riscuri, folosind acvariul de carantina si/sau tratament.

Atunci cand introducem un peste nou, fie intr-un acvariu de curand startat sau intr-unul vechi si foarte stabil, trebuie sa fim constienti de faptul ca acesta poate infecta tot sistemul, indiferent de felul in care arata exemplarul respectiv. Am vazut personal cazuri, cand acvaristii se ghideaza in mod eronat dupa aspectul sau comportamentul acestuia. Fireste ca cele doua criterii sunt importante, insa doar in ceea ce priveste selectia dintaintea achizitiei in cauza, si nu reprezinta nicidecum o certitudine ca pestele este perfect sanatos!

Unii acvaristi ignora cu buna stiinta procedura de carantinare, incercand sa gaseasca vinovati in randul comerciantilor sau a transportatorilor, sau altii scuza necarantinarea prin varii motive datorate lipsei de spatiu, a deranjului, a lipsei de timp, a nerabdarii, etc. - insa cu totii o fac pe riscul lor si pe viata vietuitoarelor...!

Cum bine afirma cineva intr-un vechi articol, "a introduce un peste nou in acvariu, fara carantinare, este ca si cum ai juca ruleta ruseasca"! Niciodata nu putem fi siguri ca problemele nu apar mai devreme sau mai tarziu, cu atit mai mult cu cat stim bine ca pestii ce ajung in acvariile noastre sunt proveniti in proportie de 99% din salbaticie, si supusi ulterior unor factori majori de stres, cauzati de prindere, incarcerare, multiple transporturi si aditii chimice prin substantele care se folosesc la capturare si mai tarziu la semi anestezieri.
Nu uitati totodata, ca pestii de apa sarata sunt mult mai sensibili si mai predispusi la boli decat pestii de apa dulce!

Cand luam hotararea de a ne construi sau cumpara un acvariu care sa devina unul marin, trebuie sa luam in calcul toate acestea pentru a ne asigura ca vom avea pe mai departe un recif frumos cu pesti sanatosi, asadar, haideti sa vedem ce anume avem nevoie pentru un acvariu de carantina:

- un acvariu de 30-40 de litri (sau mai mare functie de marimea pestilor) de preferinta acoperit ca pestii sa nu sara
- un filtru biologic (fie si unul simplu de burete)
- NICI UN FEL DE SUBSTRAT !
- o sursa de lumina (slaba)
- o pompa de aer cu piatra
- un termometru
- un incalzitor (functie de temperatura ambientala)
- o plasa pentru prins pestii (alta decat cea care o folositi in mod curent la acvariu)
- elemente care sa constituie ascunzatori pentru pesti (unii acvaristi folosesc cu succes tevi din PVC)
- un set de testere (amoniac, nitrit, nitrat)
- o instalatie de ultra violete (UV - optional)


Sfaturi practice:

- setarea acvariului de carantina / tratament se face asemenea oricarui acvariu obisnuit (ciclarea)
- instrumentarul folosit este altul decat cel folosit la acvariul de recif, si nu este interschimbabil
- carantinarea noilor exmplare se face dupa ce acestea au fost mai intai aclimatizate pret de cateva ore
- perioada de carantinare dureaza minim 2 saptamani
- pe durata carantinarii exemplarele vor beneficia de observatie atenta si vor fi hranite corespunzator
- daca pestii prezinta un comportament letargic, dezvolta o expunere minimala a inotatoarelor, dorsalei si a cozii, refuza hrana, stau in permanenta ascunsi, sau prezinta semne vizibile de boli pe corp, perioada de carantinare se prelungeste si se va trece dupa caz la tratamente medicamentoase, folosind medicatia propice respectivei boli
- nu va lasati pacaliti dupa numai cateva zile, de exemplarele care arata in regula si se comporta normal, asteptati minim 2 saptamani pina la introducerea lor in acvariu !

Mult succes, si nu uitati ca preventia va scuteste pe voi si acvariul vostru de adevarate dezastre. Protejati-va munca, timpul, banii si pasiunea investita, folosind carantinarea!


Copyright © nanoreef.ro 2008-2009. Toate drepturile rezervate.
"Intre oameni exista unii care n-au depasit cu mult forma de existenta animala sau de planta" - Emil Cioran
Avatar utilizator
nanoreef
Fondator
 
Mesaje: 4032
Vârsta: 49
Membru din: 06 Dec 2008 23:25
Localitate: Bucuresti - RO

Înapoi la Ghidul acvaristului incepator

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron