aparate foto digitale

5 pasi pentru un acvariu marin de recif !

Sectiune informativa oferita de nanoreef.ro - (utilizatorii nu pot posta)

5 pasi pentru un acvariu marin de recif !

Mesajde nanoreef pe 23 Aug 2009 23:03

Multi acvaristi de apa dulce sau simpli pasionati, cocheteaza cu ideea cu unui acvariu de recif, dar startarea unui astfel de acvariu li se pare descurajatoare. Scopul acestui material este acela de a deslusi parte din "necunoscute", printr-o mai buna intelegere si planificare a pasilor ce trebuiesc urmariti pentru realizarea unui acvariu marin de recif de succes.


1. Stabilirea obiectivelor:

- Alocati un buget aproximativ, ce vi-l propuneti pentru aceasta investitie. Va va ajuta pe parcurs in functie de achizitiile ce trebuiesc facute.
- Hotarati dimensiunile acvariului dorit, tinand cont de nevoile unui acvariu de recif, care necesita anumite conditii in privinta proportiilor dintre lungime, latime si inaltime.
- Planificati dinainte locul unde va propuneti sa-l expuneti si alocati spatiul necesar lui si echipamentelor.
- Hotarati ce destinatie vreti sa dati acvariului, mai exact, ce anume vreti sa tineti in el. Ceea ce veti hotari la inceput, va duce la alegerea vietuitoarelor, echipamentelor si metodelor de intretinere ulterioare.
- Studiati foarte bine speciile dorite, cautati informatii despre dimensiunile lor la maturitate, daca sunt specii nedaunatoare recifului (reef safe), despre agresivitate, compatibilitati cu alte specii, si despre nevoile de crestere ale acestora. Acest studiu trebuie facut in mod obligatoriu INAINTE DE CUMPARARE !
- Stabiliti cum veti asigura nevoile speciilor alese, atit pestilor, cat si nevertebratelor.


2. Alegerea echipamentelor functie de destinatia acvariului:

- Daca in acvariu se doresc corali, trebuie acordata mai multa atentie calitatii apei, si in special filtrarii. Va trebui sa luati in calcul un plenum sau un refugiu, un sump, poate si un spumator (protein skimmer) sau alte echipamente avansate destinate filtrarii si mentinerii calitatii apei.
- Instalatia de osmoza inversa (RO) pentru filtrarea apei de la retea, in vederea folosirii la acvariile de recif, este de maxima importanta, si nu trebuie sa lipseasca din dotare!
- Daca se doresc corali fotosintetici in acvariu, trebuie asigurata o iluminare puternica. Veti avea nevoie de o lampa cu tuburi fluorescente T5 de mare putere (VHO), de una cu becuri Metal Halid (HQI), sau leduri (LED), care sa asigure coralilor o lumina potrivita, functie de speciile alese. Daca nu se doresc specii de corali fotosintetici, sistemul de iluminat nu necesita o prioritate in acest sens. putand fi folosite surse de lumina mai putin performante.
- Indiferent de tipurile de corali alesi, nu trebuie uitata piatra vie!
- O alta componenta importanta a acvariilor de recif, o reprezinta suplimentarea cu calciu. Este cat se poate de probabil, sa aveti nevoie de un kalkwasser, un reactor de calciu sau o pompa de dozaj care sa asigure optimul necesar.
- Asigurati-va ca veti asigura temperatura propice vietuitoarelor marine. Pentru racirea apei, decideti daca veti folosi o instalatie de aer conditionat sau un echipament destinat racirii apei din sistem - (chiller).
- Luati in calcul atunci cand proiectati sumpul si spatiul necesar echipamentelor ce doriti sa le folositi, sau care pot face obiectul unor posibile intrebuintari ulterioare: reactor de nitrati, filtrul de ultra violete (UV), ozonizator, controllere de pH, de mV, de pompe de curenti, de iluminat, etc.

3. Filtrarea biologica si chimica - metode

Informativa intens in ceea ce priveste filtrarea biologica si chimica, si alegeti una din urmatoarele metode:

- Standard
- Berlin
- Monaco / Jaubert
- Algae Scrubber
- Live Sand Bed
- Mud / Ecosistem

Marea majoritate a metodelor folosesc sumpul si/cu refugiul:

- Sumpul este un recipient conectat la acvariu, ce asigura circulatia apei in si dinspre acesta, intr-un circuit continuu. Puteti accede catre folosirea unui sump sau nu, functie de ce setup ati ales sa folositi.
- In privinta acvariilor mai mari, sumpul face intretinerea mai usoara, fara a afecta acvariul, permitand atasarea in sistem a diverselor echipamente folosite. Sumpul furnizeaza totodata un volum de apa suplimentar, ajutand la cresterea stabilitatii sistemului.
- Luati in considerare tipul de sump ce considerati ca se potriveste mai bine sistemului vostru, ca si concept, proiectare si design.

- Avem nevoie de un refugiu ? Cu siguranta, da! Refugiul reprezinta fie un recipient separat conectat in sistem, sau doar parte (compartiment) a sumpului, folosit in acvaristica marina pentru filtrarea naturala.
- In refugiu se poate filtra natural cu ajutorul stratului gros de nisip (metoda Monaco / LSB / DSB / Ecosistem). Totodata, in refugiu pot fi crescute macro alge si/sau mangrove, ce au ca scop reducerea in mod natural a nutrientilor din apa.
- Multi acvaristi folosesc refugiul ca singura metoda de filtrare, in pofida multor echipamente ce au la baza componente si substante chimice.


4. Asigurati-va ca puteti furniza vietuitoarelor din acvariu necesarul din habitatul natural

- Acvariile de recif sunt prin definitie acvarii marine. Studiati chimia apei marine pentru a fi ulterior in masura sa furnizati si sa mentineti apa in parametrii optimi habitatului marin.
- Folositi apa provenita dintr-o instalatie de osmoza inversa (RO) si saruri marine de calitate!
- Un alt echipament de nelipsit sistemului vostru este acela de autocompletare a apei evaporate (ATO - Automatic Top Off), cu cea de osmoza inversa.
- Alegeti daca veti folosi substrat coralifer in acvariu sau sump si/sau refugiu. Stabiliti compozitia si granulatia acestuia in concordanta cu intretinerea pe termen lung.
- Fiti siguri ca v-ati informat indeajuns despre vietuitoarele ce le doriti. Pestii, coralii sau oricare alte nevertebrate, trebuie sa fie compatibile intre ele, dar si in raport cu celelalte, si ca nevoile lor de crestere sunt aceleasi !
- Asigurati-va ca furnizati o buna circulatie a apei necesara filtrarii, dar si curenti de apa pentru corali.
- Luati in calcul timpul si banii ce-i veti aloca ulterior intretinerii sistemului si respectati programul si procedurile acesteia.


5. Planificati amenajarea si startarea acvariului:

- Odata achizitionate echipamentele, acvariul trebuie ciclat si pregatit pentru vietuitoarele ce vor urma sa-l populeze.
- Asigurati-va ca ciclul nitrogenului s-a incheiat inainte de a introduce pesti, corali sau alte nevertebrate. Primele vietuitoare ce vor fi introduse dupa incheierea ciclarii va fi o echipa de curatitori (CUC - Clean Up Crew).
- Verificati ca parametrii apei sunt stabili.
- Asigurati-va ca decorul format din piatra vie este bine fixat si pregatit pentru asezarea coralilor.


*Nota:

- Nu luati masuri pripite si nu va repeziti sa cumparati echipamente scumpe. Multe dintre ele s-ar putea sa se dovedeasca a fi ineficiente. Mai presus de toate, nu va grabiti cand vine vorba despre un acvariu de recif. Ganditi bine inainte de a trece la amenajarea unui sistem marin, cititi mult, informati-va, intrebati, discutati despre ceea ce v-ati propus, astfel incat deciziile luate sa fie unele de bun augur.

- Hotararile pe care le veti lua la inceput, vor putea sa va scuteasca ulterior mult timp, bani si dureri de cap.

- Pentru o mai buna intelegere a prescurtarilor folosite in acvaristica marina, consultati Dictionarul de recif.


- In finalul acestui material introductiv, dar nu in ultimul rand ca importanta, atentie la profitori ! veti fi contactati de diverse persoane mai mult sau mai putin serioase, mai mult sau mai putin experimentate, care vor sa va vanda cate ceva, "sa va ajute" cu ceva informatii pretioase, sau care doresc sa-si promoveze firmele si/sau serviciile... . Nanoreef.ro nu va raspunde de eventualele neplaceri in relatiile cu acestia. Totodata, pentru stoparea acestor practici, rugam sesizati-ne folosind adresa de e-mail admin@nanoreef.ro sau direct pe mesageria mea privata (PM).
Firmele pe care le recomandam le veti gasi la vedere pe bannerele forumului si/sau in sectiunile special dedicate acestora.Mult succes si... happy reefing !


Copyright © nanoreef.ro 2008-2009. Toate drepturile rezervate.
Avatar utilizator
nanoreef
Fondator
 
Mesaje: 4032
Vârsta: 49
Membru din: 06 Dec 2008 23:25
Localitate: Bucuresti - RO

Înapoi la Ghidul acvaristului incepator

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron