aparate foto digitale

Piatra vie (live rock)

Sectiune informativa oferita de nanoreef.ro - (utilizatorii nu pot posta)

Piatra vie (live rock)

Mesajde nanoreef pe 24 Aug 2009 11:13

Unii acvaristi incepatori sau pasionati de acvaristica marina de recif, sunt indusi in eroare sau pur si simplu confuzi cand vine vorba de acest termen folosit in domeniu: "piatra vie", confuzie absolut fireasca dealtfel.

In cele ce urmeaza, vom incerca sa intelegem ce este piatra vie si cum reuseste ea sa reprezinte un suport bacteriologic natural in filtrarea acvariilor de recif.

Piatra vie, impropriu denumita "vie", pentru ca nu este nici pe departe in viata, este practic un conglomerat solidificat de carbonat de calciu, mai exact, scheletul unor corali sau altor organisme calcaroase, moarte de foarte multa vreme. Denumirea de "vie," provine de la multitudinea de micro-organisme ce traiesc in interiorul, cat si pe suprafata ei. Aceasta populare, se petrece in mediul natural, dar nu in interiorul recifurilor de corali, ci in veninatatea lor mai adanca, in asa numitele zone "moarte" sau "cimitire de recif", unde coralii morti ajung fie ca urmare a proceselor naturale de degradare, fie a furtunilor. Aceste zone abunda in astfel de micro-organisme, care in timp, fac obiectul popularii acestor formatiuni calcaroase.

Revenind la acvariile de recif, folosirea pietrei vii va aduce numai beneficii sistemului respectiv. Odata cu introducerea ei, sunt introduse cantitati bacteriologice cel putin la fel, daca nu cu mult mai multe decat poate furniza un filtru "trickle", dar si alte micro-organisme, crustacee, copepode, bureti, micro-corali, micro si macro alge, si alte elemente vii cu functii filtratoare, ce au ca rol primordial bunastarea sistemului. Toate acestea, vor face o conversie rapida a amoniacului in nitrat, dar vor genera la randul lor si alte bacterii folositoare denitrificarii.
Unii din factorii importanti, poate cele mai importante ingrediente in bunastarea si dezvoltarea unui acvariu marin ce foloseste un astfel de sistem de filtrare bazat pe piatra vie, le reprezinta calitatea si cantitatea acesteia. Despre cum pregatim si ulterior mentinem piatra vie, "proaspata" si "in forma", vom vorbi cu alt prilej.

Trebuie sa fac precizarea ca reusita filtrarii biologice prin intermediul pietrei vii, se refera si preteaza exclusiv, acvariilor foarte bine echilibrate. Acolo unde popularea cu specii de pesti de talie mare sau supra-popularea fie cu pesti sau cu corali din abundenta, formate din incompatibilitati in randul vertebratelor si/sau invertebratelor, sunt fenomene ce nu fac obiectul acestor discutii. Acvariile unde incarcatura biologica majora isi pune amprenta, fac practic obiectul altei teme, ce preceda filtrarea chimica, si se vor regasi in curand intr-un alt material.


Copyright © nanoreef.ro 2008-2009. Toate drepturile rezervate.
"Intre oameni exista unii care n-au depasit cu mult forma de existenta animala sau de planta" - Emil Cioran
Avatar utilizator
nanoreef
Fondator
 
Mesaje: 4032
Vârsta: 49
Membru din: 06 Dec 2008 23:25
Localitate: Bucuresti - RO

Înapoi la Ghidul acvaristului incepator

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron