aparate foto digitale

Circulatia apei - Curentii

Sectiune informativa oferita de nanoreef.ro - (utilizatorii nu pot posta)

Circulatia apei - Curentii

Mesajde nanoreef pe 04 Iun 2009 13:19

In acvariile de recif, circulatia apei se alatura celorlati factori de maxima importanta, ce fac parte din crearea, mentinerea si bunastarea unui eco-sistem marin. Sa enumeram in primul rand, motivele pentru care trebuie sa avem in acvarii o buna circulatie a apei:

- In habitatele naturale, apa din mari si oceane este intr-o permanenta miscare, lucru pentru care trebuie sa asiguram vietuitoarelor din acvariul nostru, printr-o cat mai apropiata simulare, senzatia ca nu sunt privati de aceasta componenta naturala.

- Cu un bun flux al apei, ajutam la mentinerea unui acvariu curat. Apa in miscare ajuta la scoterea impuritatilor din acvariu si debordarea lor in sistemul de filtrare. Microorganismele si substantele provenite din corali, cat si alte organisme statice daunatoare prezente, sunt totodata indepartate, dar si pestii sunt mentinuti curati si sanatosi.

- Distributia nutrientilor si alor materii benefice, precum si a elementelor principale si secundare provenite din substantele ce fac obiectul aditiilor, se produce intr-o maniera corecta doar printr-o buna circulatie a apei.

- Fara curenti de apa propice, coralii nu se hidrateaza corespunzator, stau stransi, nu cresc, si afiseaza o atitudine letargica. In aceiasi maniera, pestii devin si ei stresati si pot contacta foarte repede boli, in special de piele. De asemenea, algele nedorite (filamentoase, slim sau ciano-bacteriile) isi pot face oricand aparitia.

- Din punct de vedere chimic si biologic, circulatia apei ajuta foarte mult schimburile de gaze, cum ar fi cel al dioxidului de carbon versus oxigen, si contribuie la mentinerea ciclului nitrogenului. Toate acestea ajuta la mentinerea unui pH corespunzator si la dezvoltarea microorganismelor ce compun filtrarea biologica.


Pentru o mai buna intelegere, vom detalia in cele ce urmeaza tipurile de curenti, furnizati de diferite pompe de debit si de valuri, cu sau fara ajutorul altor echipamentele folosite in acest segment de acvaristica:


- Curentii laminari (unidirectionali)
reprezinta acei curenti, unde apa circula pe orizontala, intr-o singura directie si in mod continu.


- Curentii variati
sunt acei curenti unde apa circula pe orizontala intr-o singura directie pentru o anumita perioada de timp, si schimba fluxul in directie opusa pentru o perioada de timp egala, in mod alternativ.

- Curentii turbionari
sunt denumiti acei curenti de apa furnizati imprastiat pe model elicoidal, si reprezinta una dintre cele mai uzitate metode de a produce circulatia apei in acvariile de recif.

Copyright © nanoreef.ro 2008-2009. Toate drepturile rezervate.
"Intre oameni exista unii care n-au depasit cu mult forma de existenta animala sau de planta" - Emil Cioran
Avatar utilizator
nanoreef
Fondator
 
Mesaje: 4032
Vârsta: 49
Membru din: 06 Dec 2008 23:25
Localitate: Bucuresti - RO

Înapoi la Ghidul acvaristului incepator

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron