aparate foto digitale

Temperatura apei - Racirea

Sectiune informativa oferita de nanoreef.ro - (utilizatorii nu pot posta)

Temperatura apei - Racirea

Mesajde nanoreef pe 04 Iun 2009 12:49

Mentinerea temperaturii in acvariile de recif este unul din aspectele critice! Cand vine vorba de temperatura, nu incape nici un fel de indoiala, ca un esec din partea acvaristului in acest sens, ar duce la un insucces in mentinerea echilibrului in acvariu sau chiar in mentinerea in viata a vietuitoarelor marine. Desi plaja optima a temperaturii este 23-26°C, o variatie de 1-2 grade in timpul zilei nu trebuie sa ingrijoreze. Problemele apar atunci cand sunt depasite 27°C.

Pentru mentinerea valorilor optime sunt cateva solutii la care acvaristul poate recurge, fie in in alegerea uneia dintre ele, fie a mai multe, pentru atingerea scopului urmarit:

- Inainte de toate, trebuie sa ne asiguram ca indifirent de sistemul de iluminare folosit, partea de deasupra acvariului beneficiaza de o buna circulatie a aerului. Acest lucru va ajuta atit schimbul de gaze, va efectua o mini-racire prin evaporare si va impiedica acumularea caldurii in respectivul sistem de iluminat.
Procedeul poate fi pus in aplicare prin folosirea lampilor ce au integrate ventilatoare in corpul propriu-zis, fie prin atasarea unor corpuri special destinate acvaristicii de gen, ce contin astfel de coolere.Trebuie specificat ca acesta metoda poate sa creeze o evaporare mai accelerata, si totodata in timp, o crestere a duritatii apei.- O alta metoda este folosirea unitatilor de aer conditionat in camera destinata expunerii acvariului. Desi uzitata de multi acvaristi, poate crea in timp variatii ale temperaturii in acvarii, dat fiind faptul ca aceste unitati tin cont de mediul ambiant si nu de gradele Celsius ale apei.


- Cea mai scumpa, dar si cea mai eficienta solutie, o reprezinta achizitionarea unui racitor special destinat, cunoscut sub denumirea de "chiller".

Acest echipament, foloseste recircularea apei si impiedica cresterea temperaturii in acvarii, printr-un sistem termostatat. Folosirea chillerelor scuteste practic acvaristul de griji din acest punct de vedere, mentinand temparatura optima setata indiferent de temperatura mediului ambiant.
"Intre oameni exista unii care n-au depasit cu mult forma de existenta animala sau de planta" - Emil Cioran
Avatar utilizator
nanoreef
Fondator
 
Mesaje: 4032
Vârsta: 49
Membru din: 06 Dec 2008 23:25
Localitate: Bucuresti - RO

Înapoi la Ghidul acvaristului incepator

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron